Táplálkozási tanácsok kismamáknak

Dr. Varga Dániel Balázs

dec 13, 2022

Mit ehetek és ihatok most, hogy várandós vagyok?

Az élet furcsa tréfája, hogy pont, amikor a legkívánósabb lennél, nem kényeztetheted magad akármivel amit megkívánsz. Viszont ha a várandósságod alatt elkerülöd bizonyos ételek fogyasztását, az megvéd téged és a kisbabádat is. Szerencsére nem csak rossz híreink vannak - sokféle olyan mennyei ételt ehetsz, ami neked és a kisbabádnak is jó.

Gyümölcsök és zöldségek
Ha alaposan megmosod, nyugodtan fogyaszthatod a gyümölcsöket és a zöldségeket a várandósságod alatt. Sőt, valójában nagyon is javasolt fogyasztani őket! A gyümölcsök és a zöldségek fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaznak. Az áfonya és a szeder például nagyszerű rost-és C-vitamin forrás, a kelbimbó pedig folátot tartalmaz. Az olyan zöld leveles zöldségek, mint a brokkoli, a káposzta, a fodros kel és a spenót különösen kiváló folát-források.

Sajtok
A pasztörizálatlan, penészes vagy puhára érlelt sajtok mind kerülendők, mert lisztéria baktériumot tartalmazhatnak. Kemény sajtokat azonban továbbra is kedvedre fogyaszthatsz, sőt, ezek nagyszerű fehérje-, kalcium- és zsírban
oldódó A- és B2-vitamin források. A sajtkrém és a túró szintén megengedett.

Húsfélék
Húst nyugodtan fogyaszthatsz, a lényeg, hogy alaposan át legyen sütve. A sovány húsok és a szárnyasok kiváló fehérjeforrások, míg a marhahús sok vasat tartalmaz. Mindazonáltal vannak kivételek. Ne fogyassz tatár bifszteket, carpaccio-t, darált disznóhúst és véres steaket! Ne fogyassz májat sem, mert igen magas az A-vitamin tartalma, ami káros lehet a kisbabád számára. A pástétom megengedett, feltéve, hogy hőkezelt (UHT) és nem tartalmaz májat.

Tojás
A tojás számos fontos tápanyagot tartalmaz, például fehérjét, B2-, B12- és D-vitamint, továbbá olyan ásványi anyagokat, mint a szelén és a jód. Tartalmaz még omega-3 zsírsavakat is, így mindenképpen javasolt a fogyasz-
tása. Fontos azonban elkerülnöd a nyers és a lágy tojást, mert ha nincs kellően megfőzve, a tojás szalmonella-fertőzést okozhat. Nyers tojást tartalmaz a mousse, a házilag készített fagyi, a frissen készült sodó, a tirami-
su, és a crème brulée is. A bolti majonéz rendben van, de fontos hogy pasztörizált legyen!

Tenger gyümölcsei
A heti egy-két adag olajos hal, például makréla, lazac vagy szardínia tökéletes fehérje- és omega-3 zsírsavforrás.

Nyers hal és tenger gyümölcsei
A nyers hal és tenger gyümölcsei fogyasztásakor nagy az ételmérgezés veszélye, így az osztriga és a szusi fogyasztását teljes mértékben mellőzni kell.

Alkohol

A várandósságod alatt nem javasolt az alkoholfogyasztás, mivel az a placentán keresztül bejut a magzatba, és közvetlenül károsítja a sejtek és az agy fejlődését. Mivel a biztonságosan bevitt alkohol szint nem ismert, ezért a várandósság során elfogyasztott alkohol nem csak az első trimeszterben, hanem későbbiekben is negatívan hathat a magzat növekedésére. Fogyasztása kerülendő! Alkoholmentes koktélokat viszont nyugodtan fogyaszthatsz ez idő alatt is!

Foglalok
Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
További információ